Banja Vrujci

Čovak je ovladao prirodom, pre nego to je naucio da vlada sobom. (A.vajcer).
 

Banja Vrujci Srbija

U brdsko-planinskom kraju zapadne Srbije u opštini Mionica u Kolubarskom okrugu, podno Suvobora i Maljena nalazi se čuvena Banja Vrujci, jedno od najboljih i najmodernijih lečilišta u Srbiji, sportsko-rekreativni centar, divotni predeo sa prvoklasnom vodom za piće koja se flašira i izvozi bez ikakve tehničke dorade.

Banja Vrujci i okolina banje - turizam i seoski turizam

Vrujci su smešteni u centralnom delu Srbije, u Kolubarskom okrugu. Banja je okružena planinama Maljen i Suvobor. Okolina Banje Vrujci je izuzrtno pogodna za razne vidove turizma. U neposrednoj blizini banje se nalaze mnoge popularne turističke destinacije kao što su Divčibare, Rajac, Struganik (rodna kuća Vojvode Živojina Mišića), zatim manastiri Ćelije Lelić i Bogovađa, Ribnička pećina (u kojoj živi 15 različitih vrsta slepih miševa), Ravna gora, a blizu je i Mionica (8km) i Valjevo (30km). Sama Banja Vrujci, kao uostalom i ceo ovaj kraj je izuzetno pogodna za razne vidove turizma, kao što su banjski turizam, seoski turizam, lovni turizam, ribolov itd. U odnosu na druge banje Srbije, banja Vrujci je specifična po izdašnosti vode koja izvire i do 300 litara u sekundi kao i po protočnim bazenima hotela "Vrujci" i bazena na novootvorenom turističkom kompleksu "Prva Nova Banja" koji su jedinstveni u Srbiji. U banji se između ostalog nalaze i sportski tereni za fudbal, košarku, tenis, odbojku i rukomet.

Banja Vrujci kupanje u banji bazeni u banji kompleks bazena sport rekreacija odmor bazeni

Udaljena od Beograda svega devedesetak kilometara, Banja Vrujci predstavlja pravu oazu za odmor, naročito u letnjem periodu kada je Banja Vrujci prepuna turista iz svih krajeva Srbije. Sela u okolini Banje Vrujci su šumadijskog tipa. Većina stanovnika se bavi stočarstvom voćarstvom i poljoprivredom, ali, kako lepote ovog kraja privlače sve veći broj posetilaca i turista iz godine u godinu, u Banji Vrujci i okolnim mestima se razvio i seoski turizam u čemu prednjače mesta Popadić, Berkovac i Planinica. Lov, ribolov, živopisna klisura reke Ribnice, prelepe livade, voćnjaci, potoci, odlična zdrava hrana, gostoprimljivi domaćini... Dok čovek lično ne vidi i ne uveri se sam, pomislio bi da je to neki predizajnirani spot ili reklama... U neposrednoj blizini Vrujaca je i Struganik, rodna kuća Vojvode Živojina Mišića, koja je danas pretvorena u mali muzej. Malo dalje, kod Valjeva je i Manastir Lelić u kojem se nalaze mošti Sv. vladike Nikolaja Velimirovića a tu je i Manastir Lelić a takođe i manastir Bogovađa. Od poznatijih turističkih destinacija u okolini Banje Vrujci tu su još i Divčibare na planini Maljen, 38 kilometara jugoistočno od Valjeva na 980 metara nadmorske visine. Ovaj popularni turistički centar je zapravo prostrana visoravan, dugačka 7 i široka 3 kilometra. Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, do ove vazdušne banje dopiru vazdušne mase čak sa Mediterana. Od mesta koje obavezno treba obići ukoliko dolazite u Banju Vrujci, tu su još i Ravna Gora Rajac i Ribnička pećina.

Pogledajte ponudu za smeštaj na Divčibarama - apartmani hoteli vile sobe vikendice brvnare kuće odmarališta i sav drugi privatni smeštaj na Divčibarama.

Termalne mineralne vode i lekovito blato u Banji Vrujci se koriste kao terpaijsko sresdstvo u lečenju: Zapaljenskog reumatizma, lečenju bolesti lokomotornog aparata, degenerativnog reumatizma, malokrvnosti, povišenog pritiska, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, ginekoloških oboljenja, oboljenja želuca, očnih bolesti, raznih stanja posle povreda

hotel okolina potok lekovito blato

 

PartneriPartneri mini portala

Banja Vrujci privatni smestajBanja Vrujci apartmaniSokobanja tourist guide

Sokobanja turisticki portalBanja Koviljaca informativni oprtalApartmani u Sokobanji

Vrnjacka BanjaLinkoviSmestaj u Sokobanji

kontaktKontakt i podrŠka

Smestaj u Banji Vrujci